Dwang

Wanneer je last hebt van dwang kan dat op een heleboel verschillende manieren. Wanneer dit zich vormt tot een stoornis, wordt die in de maatschappij OCD (Obsessive - Compulsive Disorder)dwangstoornis genoemd. Dwang kan zich uitten in handelingen (compulsies) en / of gedachten, ook wel belevingen of obsessies genoemd.

 

Vaak wordt er gedacht dat de aard van de onrust die ervaren wordt altijd angstig is, maar dit is zeker niet voor iedereen zo. Bij een belangrijke categorie obsessies is de onrust meer onbestemd van aard: “Het voelt niet goed”, “Het is niet compleet, niet in orde.” Je voelt de spanning in je hoofd en in je lichaam toenemen als je bepaalde dingen niet op een vastgestelde manier doet. Dwanghandelingen komen vaak samen voor met dwanggedachten. Je probeert eigenlijk door bepaalde handelingen te doen te voorkomen dat er iets naars gebeurt. Iets waar je bang voor bent. Mensen met dwang proberen ook vaak situaties te vermijden die dwanggedachten of dwanghandelingen uitlokken. De dwangstoornis kan lichte of ernstige vormen aannemen.

 

Tijdens deze workshop worden er eigen ervaringen gedeeld vanuit ons en gaan we door met elkaar deze ervaringen te delen aan de slag met dit onderwerp. Vaak gaat dwang gepaard met een heleboel schaamtegevoelens en gevoel van onbegrip. Dit willen wij graag samen met jou doorbreken.

Herken je jezelf in dit onderwerp en de voorbeelden die hierboven genoemd worden? Neem dan gerust contact met ons op.