· 

hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid, wat is dat eigenlijk? Voor iedereen betekent hooggevoeligheid iets anders, maar er zijn heel veel raakvlakken die iedereen bij zichzelf herkent.

 

Voor mij betekent het dat aanrakingen soms pijn kunnen doen wanneer ik overprikkeld ben, situaties te druk kunnen zijn en ik mezelf vooral heel lang anders en eenzaam heb gevoeld toen ik erachter kwam dat ik heel gevoelig ben.

 

Ik was me nooit bewust dat ik zo gevoelig kon zijn voor verschillende afspraken op één dag, gevoelens en emoties van anderen, geluiden en drukke winkelstraten. In het verleden deed ik alles en stond ik weinig stil bij, wat bepaalde situaties met mij deden.

 

Het voelen van mijn eigen grenzen hierin was lastig en ik had andere, soms destructieve manieren om overal aan mee te doen. Toch merkte ik, dat op zaterdag naar een grote stad gaan om te winkelen me helemaal niet happy maakte, zelfs geprikkeld en geïrriteerd. Dat 3 afspraken op een dag voor stress zorgde, daardoor veel gedachten had en last kreeg van vermoeidheid.

 

Ik ben een persoon die oprecht blij kan worden van de contacten met mensen om me heen, graag voor een ander klaar wil staan, maar dat dit ook soms teveel kan zijn. Het moment dat ik niet altijd stil stond met wat goed voor mij was en ik niet altijd zomaar alles kon doen vond ik lastig. Het eiste een verandering in mijn leven en stil te staan bij, wat is goed voor mij?

 

Tante Jit? Zou je willen oppassen? Maar natuurlijk! Ik word blij van die kleintjes om me heen. Echter, als ik een dag oppas moet ik geen andere afspraken erbij hebben. Een dag oppassen, mensen op de koffie krijgen en in de avond nog met familie eten? Klinkt heel fijn en leuk, maar is echt teveel. Aan het einde van de dag word ik overladen door emoties en gedachten en kom ik erachter dat ik teveel van mezelf heb gevraagd. Iedere dag leer ik nog steeds, wat ik wel of niet tegelijk kan doen. Het acceptatie proces wat hierbij komt kijken vind ik soms lastig en ook verdrietig. Dit door het besef dat ik in het verleden vaak over mijn grenzen ben gegaan en mijn planning hierin moet aanpassen.

 

Echter geeft acceptatie ook een gevoel van rust en ruimte. Daar ben ik nu, na een dag werken is het voor mij belangrijk om eerst rustig binnen te komen, even om te kleden, mijn spullen een plek te geven en mijzelf hierna te richten op mijn partner en thuis te zijn. Het is dan teveel gevraagd om te bedenken wat er gegeten moet worden, boodschappen te doen of te gaan koken. Hierin stem ik samen met mijn partner af, welke dagen en taken ik op mij neem en wanneer hij dat doet. Het praten over mijn gevoeligheden en situaties die ik ervaar, zorgen voor begrip en steun. Gevoelig zijn, is naast dat het soms lastig is en een valkuil kan zijn, ook zeker een grote kracht! Dat begin ik steeds meer en meer te ervaren. Het aanvoelen van anderen, sfeer en ruimte en/of situaties en natuurlijk ook het leren kennen van jezelf kan je in het leven steunen, om keuzes te maken die bij je passen. 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Mariska (vrijdag, 02 maart 2018 10:45)

    Mooi geschreven Jitte! Gevoelig zijn ís jouw grote kracht. Het opmerken van je gevoelens en hier vervolgens een keuze voor jezelf in te maken is een leerproces. Mooie blog! X